Mediation technieken in de zorgverlening

by Lianne Duijndam on 4 juni 2021 Reacties uitgeschakeld voor Mediation technieken in de zorgverlening

Als zorgverlener ben je vaak op elkaar aangewezen als team. Samenwerking en collegialiteit is in deze branche onmisbaar. Wat zou jij doen als deze twee begrippen niet vanzelfsprekend zijn binnen je team?

Het overkwam een cursist van ons. Ze was werkzaam als verpleegkundige op een afdeling voor mensen met een beperking. Binnen haar team was er ruzie ontstaan. De ruzie kwam voort uit het feit dat een collega altijd direct naar het beëindigen van een dienst de benen nam. Toen ik naar reden vroeg waarom, trok de cursist een verbaasd gezicht.

Ze had hier geen antwoord op. Sterker nog, zij en haar team hadden hier eigenlijk nog nooit naar gevraagd. Ik verbaasde mij hierover en gaf haar als advies mee om deze vraag een keer te stellen.

Het antwoord dat zij op deze vraag kreeg ontroerde haar. Ze was mantelzorger voor haar moeder. Hierdoor was het voor haar niet mogelijk om na werktijd andere collega’s te helpen. Overwerken zou ten koste gaan van de zorg voor haar moeder. Het team ging met elkaar in gesprek en zochten samen naar een passende oplossing om hun collega te helpen.

Door een simpele vraag te stellen, had het team gezamenlijk met elkaar het probleem opgelost. Goede communicatie voorkomt conflicten. Ik hoef daarom denk niet te benadrukken waarom mediation technieken zo van toegevoegde waarde kunnen zijn binnen de zorgverlening.

Ben je benieuwd naar ons cursus aanbod voor zorgverleners? Klik dan op de onderstaande link:

https://www.mediationeducatie.nl/mediationin1day/

Lianne DuijndamMediation technieken in de zorgverlening