Op een vlotje naar Nederland 

by Lianne Duijndam on 5 februari 2021 Reacties uitgeschakeld voor Op een vlotje naar Nederland 

Uit het leven van een mediator

Als mediator maak je van alles mee. Dat maakt het ook zo’n fantastisch mooi beroep. Soms hoor je wel eens mensen zeggen: “waarom zou je mediator worden? Je zit alleen maar in de ellende van een ander!” Het klopt uiteraard wel dat mensen inderdaad niet voor niets bij jou aan de mediation tafel zitten. Hoe sta jij eigenlijk tegenover mediation?  

Vaak zitten ze in een situatie waar ze zelf niet meer uit weten te komen. Maar hoe mooi is het, als je hen kan begeleiden om daar weer uit te komen?! Ik vind dat echt een van de mooiste redenen om mediator te zijn. Ook de achtergrondverhalen die mensen aan tafel vertellen is wat mede maakt waarom ze er samen niet meer uit komen, die zijn soms zo boeiend, emotioneel, beladen, interessant 

Op een vlotje naar Nederland

Ondanks dat een mediator is gehouden aan geheimhouding ga ik jullie meenemen in een van de meest intrigerende verhalen die ik aan tafel heb gehoord. Het gaat om een verhaal waarin twee mensen bij mij aan tafel kwamen om hun scheiding. Tijdens het gesprek vertelde een van de twee het verhaal dat hij ooit op een vlot gevlucht was vanuit zijn land van herkomst vanwege oorlog. Hij had niets bij zich. Hij had weinig kleding aan en was weggevlucht. Hij werd gelukkig opgepikt door een Nederlands schip op de oceaan. Op dat schip kreeg hij kleding en voedsel van de bemanning en is zo met hen naar Nederland gekomen. Hij heeft zijn leven hier in Nederland kunnen opbouwen, zijn vrouw leren kennen en een gezin gesticht. En ondanks dat hij en zijn vrouw nog ontzettend veel van elkaar hielden, wisten ze een ding heel zeker: het huwelijk werkt niet meer voor ons… 

Kippenvel

Dat kreeg ik aan tafel toen bovenstaande mensen hun hele verhaal uit de doeken deden. Wat ze met elkaar hebben meegemaakt, hoeveel ze nog van elkaar hielden, maar ook de invloed van alle trauma’s die meneer had opgelopen in het land van herkomst en welke invloed dit had op hun huwelijk. En hoe mooi om te zien dat mensen, vanuit heel veel respect naar elkaar toe, toch met elkaar moeten concluderen dat ze niet meer als man en vrouw verder kunnen.  

Ik krijg niet snel een tranen in mijn ogen tijdens mijn werk, maar hiervan kreeg ik toch echt wel een brok in de keel. En dan is het gewoon ontzettend dankbaar werk dat je hen op een respectvolle manier kan begeleiden tijdens hun scheiding.  

In de volgende blog zal mijn collega jullie ook meenemen in de reeks “Uit het leven van een mediator…”  

Lianne DuijndamOp een vlotje naar Nederland