Praktijk oefendagen

De opzet van de praktijk oefendagen:

Op de praktijk oefendagen kunt u samen met andere cursisten of mediators met of zonder acteurs, na uw mediation opleiding, oefenen om meer praktijkervaring op te doen. U krijgt op deze dagen professionele ondersteuning en feedback van een van onze trainers. Uit de feedback die u krijgt kunt u uw leerdoelen halen en gebruiken ter voorbereiding op uw praktijkexamen om mediator te worden of in de mediations die u al doet.

Kijk op de Beschikbaarheid en data van de oefendagen daarna kunt u zich Inschrijven voor de oefendagen

De opzet is relatief simpel:

U speelt afwisselend mediator, een rol of u bent observator. De rollenspellen die wij gebruiken zijn volledig uitgeschreven en geven de rollenspelers de gelegenheid om zaken uit te lokken bij de mediator. Zodoende kan de mediator zijn interventies gericht oefenen.

Onderstaand een voorbeeld van een rollenspel:

Burenruzie: De verbouwing van Charl en Karin

In Halfweg wonen twee families in vrijstaande huizen met tuin naast elkaar. Het ene echtpaar is: Charl 42 jaar en Karin 40 jaar van Kalsbeek. Dit getrouwde stel is in september 2009 vanuit Amsterdam hier komen wonen, dus wonen er nu anderhalf jaar. Charl werkt in Amsterdam als vertegenwoordiger van gereedschappen. Is veel op pad en heeft een flinke BMW. Karin is een freelance binnenhuisarchitecte en werkt thuis. In juni 2010 zijn ze begonnen met een grote verbouwing: een dakkapel op het huis en serre aan de woonkamer.

Piet 64 jaar en Nel 58 jaar Derksen wonen naast Charl en Karin. Zij hebben 3 getrouwde kinderen en vier kleinkinderen die veel langs komen. Piet en Nel wonen er al 34 jaar. Ze zijn ook in Halfweg geboren. Piet werkte in de suikerfabriek en is na de sluiting van de fabriek vervroegd met pensioen gegaan. Nel heeft nooit gewerkt. Ze beleven veel plezier aan hun tuin, hebben ook een groente en bloementuintje. Om en in hun huis is het keurig netjes.

Achtergrond:

Toen Karin en Charl in september 2009 er kwamen wonen, hebben ze de buren uitgenodigd om kennis te maken. Dit was redelijk gezellig en ze zijn later ook een keer op de koffie geweest bij Nel en Piet. Karin en Charl vertelden toen dat ze een flinke verbouwing wilde gaan doen. Piet en Karin hadden daar geen bezwaar tegen. Tijdens de verbouwing zouden er stellingen komen te staan in de tuin van Piet en Nel. De werelden waren wel heel verschillend. Karin en Charl zijn jong, druk, hebben veel plannen, rijden een grote auto, eten belachelijke dure en exotische hapjes en zijn dol op luxe vakanties. Piet en Nel doen alles zelf: Nel bakt de appeltaart, ze genieten van hun tuin, fietsen met kinderen en kleinkinderen, leven zeer gematigd en rijden een klein autootje.

Het conflict:

Juni 2010 begon de verbouwing van Charl en Karin. Er kwam een aannemersbedrijf dat voortvarend begon. Er werd een stelling neergezet en er werd een fundering voor de serre gegraven. Na een week of drie was er de bouwvak, dus een paar weken wel overlast voor Nel en Piet terwijl er niets werd gedaan. Toen de bouwvak over was, kwamen de bouwvakkers terug. Er was bij Piet en Nel veel ergernis over hoe de bouwvakkers door hun tuin liepen en waar ze hun grote voeten neer zetten. Maar na twee weken was er geen bouwvakker meer te bekennen, de verbouwing was nog niet af, en de rommel (denk aan metselkuipen, stenen, bouwafval) bleef staan zoals het er stond. Piet heeft al een paar maal gevraagd wat er aan de hand is, maar Charl gaf ontwijkende antwoorden en zou erachter aangaan. Maar na een paar weken was de maat vol bij Piet en Nel. Zij wilden weer een nette tuin. Piet ging verhaal halen bij Charl. In duidelijke en grove woorden heeft Piet aan Charl verteld hoe hij ervan baalt en dat Charl zelf ook wel wat zou kunnen doen in plaats van alleen in die dikke BMW te zitten. Charl reageerde hierop met: Je bent ook zo een burgerlijk zielig mannetje, die niets anders doet dan zeiken en zeuren om wat rommel? En vervolgens heeft Charl hem het huis uitgezet. Vanaf die tijd wordt er niet meer met elkaar gesproken, ook niet door de vrouwen, die elkaar dagelijks wel zien. Ze durven zowat niet in de tuin te komen, uit angst dat ze elkaar tegen komen. Nel was het zat en heeft Mediation voorgesteld aan Karin.

Achtergrond informatie:

Piet en Nel voelen zich te kort gedaan en hebben het idee dat Charl en Karin op hun neer kijken. Storen zich aan het poenerige gedoe en begrijpen niet, waarom de verbouwing niet afgemaakt wordt. Piet heeft veel moeite met het feit, dat hij niet meer aan het werk is. Dit geeft in huize Derksen stress. Piet en Nel hebben geen contact meer met hun zoon, daar hij een leven lijdt die totaal haaks staat op het leven van Piet en Nel: Flitsende auto, strooien met geld, van het ene vakantie naar de ander, is alleen met zichzelf bezig, veel drank gebruik en ze vermoeden ook coke. Neemt geen verantwoording voor zijn ex-vrouw en kind. Laat ze in de kou staan. Piet en Nel hebben wel goed contact met de ex vrouw (Marijke) van hun zoon (Barry) en Piet is eigenlijk stapelgek van een BMW, maar kan er alleen maar naar kijken. Karin en Charl hebben veel problemen met de financiën, daar Charl de overwaarde van zijn vorige woning bij de DSB bank gezet had als achtergestelde Deposito. Dit is met het faillissement van DSB verloren gegaan. De aannemer wil alleen terugkomen als zijn rekening betaald is. Karin en Charl hebben geen idee waar ze het geld vandaan moeten halen. Charl schaamt zich dood. Door de zorgen is er weinig over van de gezellige man die hij vroeger was. Karin voelt zich helemaal niet thuis in Halfweg. De planning was dat ze een gezin zouden stichten maar dit lukt niet. Ook haar werk als freelance designer lukt niet, door de crisis zit niemand op haar te wachten.

Doelen:

Nel wil dat de troep wordt opgeruimd en een excuus van Charl aan Piet en weer gewoon met elkaar omgaan.

Karin wil wat begrip voor hun situatie en weer in gesprek zijn met de buren.

Het verloop:

Openingsfase: Nel wil de zaak graag met haar zus bespreken want daar heeft ze geen geheimen voor. Nel is boos en steekt dat niet onder stoelen of banken (gevoelsreflectie). Ze probeert de mediator aan haar kant te krijgen: Wat zou u daarvan vinden? (neutraliteit bewaren). Nel heeft ook zorgen om de gezondheid van Piet nu door alle stress om hun zoon en de verbouwing. Maar daar komt ze ook pas mee als er flink doorgevraagd wordt door de mediator. In eerste instantie heeft ze het alleen over de troep. Karin is vermoeid en verdrietig door alle zorgen maar het kost de mediator wel wat doorvragen om daar achter te komen. Zij is teleurgesteld dat ze maar niet zwanger wordt en nu alle geldzorgen nog. De dames komen wel met informatie als er gespiegeld wordt en doorgevraagd wordt. Op gesloten vragen reageren zij heel kort.

Oplossingen/handreikingen:

Karin zegt toe de ergste troep te laten opruimen. En ze geeft aan dat Charl die dingen in een dronken bui heeft gezegd en er spijt van heeft. Een excuus moet te regelen zijn. Nel nodigt Karin uit om net als Nel vrijwilliger te worden in het buurthuis. Het buurthuis wordt binnenkort verbouwd en een binnenhuisarchitecte kan zeker een goeie bijdrage leveren. Zo kan Karin ook wat mensen leren kennen in Halfweg. Ze gaan samen met de mannen in gesprek. En Nel stelt voor dat als alle troep is opgeruimd ze lekker met elkaar gaan bbq-en.

Mediation Educatie CentrumPraktijk oefendagen